PROSPIKE | DE WAAL 5 | 5684 PH BEST

+31402060001 info@prospike.nl

PROspike spijkermat

De PROSpike spijkermat is een nieuw en innovatief voertuig-stopsysteem dat zich onderscheidt van andere spijkermatten vanwege de efficiëntie en veiligheid die het systeem biedt aan de gebruikers. De mat wordt softwarematig aangestuurd en door middel van een afstandsbediening geactiveerd. Zo komt de veiligheid van politiemensen, militairen, verkeerscontroleurs en douanepersoneel niet in gevaar. De spijkermat is toepasbaar in verschillende werksituaties. Zo kan hij worden ingezet bij verkeerscontroles, grenscontroles, het opstellen van wegblokkades of bij het staande houden van vluchtende verdachten.

Tip: download het specificatiedocument van de PROSpike. 

Een veilige werkafstand creëren

De inzet van traditionele spijkermatten brengt grote risico’s met zich mee voor de bedienaar. Een Brits onderzoek* uit 2016 toont aan dat 1 op de 6 politiemensen tijdens de inzet van een traditionele spijkermat letsel oploopt. Omdat dergelijke spijkermatten handmatig bediend worden, bevindt de bedienaar zich in de directe nabijheid van de rij- of vluchtrichting van het inkomende voertuig. Het gevaar van over- of aanrijding door het voertuig is altijd aanwezig.  De PROSpike spijkermat is ontstaan vanuit de gedachte dat de veiligheid van de gebruiker naar een hoger niveau gebracht moest worden. Gebruikers moeten zonder gevaar voor eigen leven de spijkermat in stelling brengen om vervolgens op een veilige afstand de inzet te coördineren. De PROSpike spijkermat is met een afstandsbediening tot een maximale afstand van 100 meter te activeren. Op deze manier creëren wij een veilige werkafstand. Het risico op letselschade voor de bedienaar reduceren wij op deze manier tot een minimum.

Een gegarandeerd veilige werkomgeving

Het hart van de PROSpike spijkermat wordt gevormd door een Centrale Processor Unit (CPU) en een intelligente batterij. De afstandsbediening communiceert rechtstreeks met de CPU en voorziet de bedienaar continu van informatie over de systeemstatus: batterijcapaciteit, restdruk en mogelijke storingen worden direct op het lcd-scherm van de afstandsbediening weergegeven. Wanneer de afstandsbediening buiten bereik van de CPU komt, ziet de bedienaar dit eveneens direct op het lcd-scherm.  De service interval wordt softwarematig bijgehouden en via de afstandsbediening getoond.

Een afdekplaat aan de voorzijde van de PROSpike spijkermat en een afgeschermde hoofdschakelaar zorgen voor een gegarandeerd veilige werkomgeving. De PROSpike is door TüV Nederland QA en CE-gecertificeerd en specifiek ontworpen om aan alle milieu- en Arbo-richtlijnen te voldoen. Met een gewicht van 22,5-23 kilo mag de mat zonder aanvullende hefmiddelen door de gebruiker in- en uit een voertuig worden getild.

Diversiteit tijdens gebruik en inzetbaarheid

De PROSpike spijkermat kan op de meest uiteenlopende locaties en ondergronden** worden geplaatst, ruim voordat het doelwit de locatie nadert. De CPU communiceert standaard met de meegeleverde afstandsbediening, maar kan softwarematig eveneens gekoppeld worden aan CCTV- of ANPR-systemen. Deze unieke eigenschap maakt de spijkerstrip ook geschikt om preventief ingezet te worden bij het bewaken van toegangswegen of locaties met strikte toelatingseisen: geregistreerde voertuigen bereiken de weg of locatie ongehinderd, terwijl ongewenste voertuigen automatisch de PROSpike spijkermat activeren

De PROSpike 1600 serie is leverbaar in vijf verschillende uitvoeringen:

PS-1610Y / PS-1610B:

  • basis model. Vuurt de spijkermat 8 keer af en trekt deze weer in, voordat u opnieuw moet opladen. Unit heeft een vaste batterij die uitsluitend via een stopcontact te herladen is. De afstandsbediening heeft geen ‘slimme’ technologie. Bij verlies of defect zal de gebruiker een nieuwe voorgeprogrammeerde afstandsbediening moeten bestellen. Deze is duurder dan de reguliere afstandsbedieningen met slimme technologie welke zichzelf kan installeren. Het model 1610 kan niet aan andere eenheden worden gekoppeld om het bereik van een enkele eenheid te vergroten.

PS-1620Y / PS-1625B:

  • Vuurt de spijkermat 8 keer af en trekt deze weer in, voordat u opnieuw moet opladen. Unit beschikt over een verwisselbare batterij die kan worden opgeladen middels het stopcontact of via de accu van een voertuig. De afstandsbediening maakt gebruik van slimme technologie. Het model 1620 kan niet aan andere eenheden worden gekoppeld om het bereik van een enkele eenheid te vergroten.

PS-1625Y / PS-1625B:

  • Net als het PS-1620-model, maar met voorziening om op te laden en te vuren (onbeperkt) terwijl het systeem is aangesloten op een 110-220V-voedingsbron. Bij gebruik als stand-alone kan de PROSpike 8 keer afgevuurd worden.

PS-1630Y / PS-1630B

  • (NATO-model) De verwisselbare batterij kan 24 keer worden afgevuurd voordat u opnieuw moet opladen. Oplaadbaar middels vast stopcontact of via de accu van een voertuig. Het model 1630 kan gekoppeld worden andere eenheden (1630 of hoger), waarmee het bereik van de spijkerstrip van 5,5 naar 11 meter wordt vergroot, met gebruik van een enkele afstandsbediening. De afstandsbediening maakt gebruik van slimme technologie. Het model 1630 beschikt over een GPS-module voor met tijd- en plaats registratie. Hiermee kan het gebruik van de spijkermat exact worden vastgelegd.

PS-1635Y / PS-1635B

  • Zoals PS-1630 maar met mogelijkheid om op te laden en te vuren (onbeperkt) terwijl het is aangesloten op een 110-220V-voedingsbron. Bij gebruik als stand-alone schiet het apparaat 24 keer

Holle spijkers voor een gecontroleerde leegloop

Een PROSpike spijkerstrip telt 96 holle spijkers die door middel van een rubberen hoes bevestigd zijn op aluminium scharen. Wanneer een voertuig over de scharen rijdt, doorboren de spijkers een of meerdere banden en worden ze uit hun hoes getrokken. De spijkers perforeren de band(en) zodat deze gecontroleerd leeglopen. Afhankelijk van het type voertuig en gereden snelheid zijn de banden in de meeste gevallen binnen 200 meter volledig leeg.

Uitvoerige tests op het politie-oefencircuit in Lelystad toonden aan dat de PROSpike spijkermat veilig en effectief gebruikt kan worden voor personenauto’s, motorfietsen en vrachtauto’s.

 

 

Geen bijzonder onderhoud

De PROSpike spijkermat is onderworpen aan veldtesten, duurtesten en valtesten. Op basis hiervan is een onderhoudsschema vastgesteld dat softwarematig werd ingegeven. De afstandsbediening waarschuwt de gebruiker automatisch wanneer onderhoud gewenst is. De PROSpike is daarnaast onderhoudsarm: het volstaat om modder en zand na gebruik te verwijderen en daarna de bewegende onderdelen met het voorgeschreven onderhoudsproduct licht in te spuiten.

Uitgereden holle spijkers vervangt de gebruiker eenvoudig zelf. De PROSpike wordt standaard geleverd met 10 extra spijkers en bijbehorende rubberen hoezen. Het bijbestellen van deze hoezen is vanzelfsprekend mogelijk. Bij normaal gebruik bedraagt de garantie op de PROSpike 24 maanden.

*           bron: BBC news 07/01/2016

**         Test wezen uit dat de PROSpike correct functioneert op ondergrond van onder meer (aangereden) zandpaden, kinderkopjes, klinkers en bitumen.

Bestellen

De PROSpike spijkermat is een product waarmee gevaarlijke situaties op de weg op een veilige manier worden beëindigd. Daarnaast is het systeem uitstekend te gebruiken in combinatie met (semi-)permanente wegafsluitingen bij evenementen, perimeter beveiliging of beveiliging van kritieke infrastructuur.  Heeft u een vraag, wilt u een bestelling plaatsen of heeft u behoefte aan een demonstratie? Neemt u dan gerust contact met ons op of download het specificatiedocument.