PROSPIKE | DE WAAL 5 | 5684 PH BEST

+31402060001 info@prospike.nl

PROspike spijkermat

De PROSpike spijkermat is een nieuw en innovatief voertuig-stopsysteem dat zich onderscheidt van andere spijkermatten vanwege de efficiëntie en veiligheid die het systeem biedt aan de gebruikers. De mat wordt softwarematig aangestuurd en door middel van een afstandsbediening geactiveerd. Zo komt de veiligheid van politiemensen, militairen, verkeerscontroleurs en douanepersoneel niet in gevaar. De spijkermat is toepasbaar in verschillende werksituaties. Zo kan hij worden ingezet bij verkeerscontroles, grenscontroles, het opstellen van wegblokkades of bij het staande houden van vluchtende verdachten.

Tip: download het specificatiedocument van de PROSpike

Een veilige werkafstand creëren

De inzet van traditionele spijkermatten brengt grote risico’s met zich mee voor de bedienaar. Een Brits onderzoek* uit 2016 toont aan dat 1 op de 6 politiemensen tijdens de inzet van een traditionele spijkermat letsel oploopt. Omdat dergelijke spijkermatten handmatig bediend worden, bevindt de bedienaar zich in de directe nabijheid van de rij- of vluchtrichting van het inkomende voertuig. Het gevaar van over- of aanrijding door het voertuig is altijd aanwezig.  De PROSpike spijkermat is ontstaan vanuit de gedachte dat de veiligheid van de gebruiker naar een hoger niveau gebracht moest worden. Gebruikers moeten zonder gevaar voor eigen leven de spijkermat in stelling brengen om vervolgens op een veilige afstand de inzet te coördineren. De PROSpike spijkermat is met een afstandsbediening tot een maximale afstand van 100 meter te activeren. Op deze manier creëren wij een veilige werkafstand. Het risico op letselschade voor de bedienaar reduceren wij op deze manier tot een minimum.

Een gegarandeerd veilige werkomgeving

Het hart van de PROSpike spijkermat wordt gevormd door een Centrale Processor Unit (CPU) en een intelligente batterij. De afstandsbediening communiceert rechtstreeks met de CPU en voorziet de bedienaar continu van informatie over de systeemstatus: batterijcapaciteit, restdruk en mogelijke storingen worden direct op het lcd-scherm van de afstandsbediening weergegeven. Wanneer de afstandsbediening buiten bereik van de CPU komt, ziet de bedienaar dit eveneens direct op het lcd-scherm.  De service interval wordt softwarematig bijgehouden en via de afstandsbediening getoond.

Een afdekplaat aan de voorzijde van de PROSpike spijkermat en een afgeschermde hoofdschakelaar zorgen voor een gegarandeerd veilige werkomgeving. De PROSpike is door TüV Nederland QA en CE-gecertificeerd en specifiek ontworpen om aan alle milieu- en Arbo-richtlijnen te voldoen. Met een gewicht van 22,5-23 kilo mag de mat zonder aanvullende hefmiddelen door de gebruiker in- en uit een voertuig worden getild.

Diversiteit tijdens gebruik en inzetbaarheid

De PROSpike spijkermat kan op de meest uiteenlopende locaties en ondergronden** worden geplaatst, ruim voordat het doelwit de locatie nadert. De CPU communiceert standaard met de meegeleverde afstandsbediening, maar kan softwarematig eveneens gekoppeld worden aan CCTV- of ANPR-systemen. Deze unieke eigenschap maakt de spijkerstrip ook geschikt om preventief ingezet te worden bij het bewaken van toegangswegen of locaties met strikte toelatingseisen: geregistreerde voertuigen bereiken de weg of locatie ongehinderd, terwijl ongewenste voertuigen automatisch de PROSpike spijkermat activeren

De PROSpike 1600 serie is leverbaar in vijf verschillende uitvoeringen:

PS-1610:

  • Het basismodel uit de 1600 serie, de 1610, biedt de gebruiker alle voordelen van een CPU gestuurd systeem. Dit model is met name geschikt voor een snelle – incidentele – interventie waar bijvoorbeeld sprake van is tijdens achtervolgingen. De accu levert voldoende vermogen aan de compressor om het systeem 8 cycli van voldoende druk te voorzien. Na gebruik dient de 1610 via een vast stroompunt bijgeladen te worden. Na 20 minuten is het systeem volledig operationeel.

PS-1620:

  • Het 1620 model biedt, ten opzichte van het 1610 model, het voordeel van een vervangbare en tevens oplaadbare accu. Hierdoor blijft het systeem na de eerste 8 cycli operationeel. Waar het 1610 model uitsluitend via een vast stroompunt kan worden bijgeladen, kan de 1620 unit desgewenst via een mobiel laadpunt (zoals bijvoorbeeld een auto accu) worden bijgeladen.

PS-1630:

  • Wie kiest voor de 1630 krijgt beschikking over een unit voorzien van een krachtige uitwisselbare accu die de compressor voldoende vermogen levert voor 24 cycli. Doordat de smart key afstandsbediening meerdere units gelijktijdig kan aansturen, is dit model bij uitstek geschikt voor het inrichten van grotere controleplaatsen waarbij de spijkermat meerdere rijstroken af moet kunnen sluiten. De GPS-module legt locatie, datum en tijdstip van gebruik zorgvuldig vast en levert daarmee aanvullend bewijs ten behoeve van het proces-verbaal.

PS-1640

  • Voor de eindgebruiker die een sneller en krachtiger systeem eist, biedt het 1640 model de oplossing. Dit model is voorzien van een krachtige, vervangbare accu die voldoende vermogen levert voor 40 cycli. Dezelfde accu zorgt er tevens voor dat het systeem onder alle omstandigheden steeds supersnel operationeel kan worden gemaakt en gehouden.

PS-1650

  • Het laatste model uit de 1600 serie is de 1650. Dit model is met name bedoeld voor specifieke (militaire) toepassingen. Door de variabele zendfrequenties met meer vermogen is het bereik van de afstandsbediening vrijwel onbeperkt en kan deze zelfs landelijk vanuit één centraal punt worden aangestuurd. Bovendien bemoeilijkt een anti-jammer systeem het verstoren van het signaal waardoor de unit een ongeëvenaarde trefzekerheid kent. Dit maakt de 1650 bij uitstek geschikt als mobiele first line of defense bij compound security of bij checkpoints.

Holle spijkers voor een gecontroleerde leegloop

Een PROSpike spijkerstrip telt 96 holle spijkers die door middel van een rubberen hoes bevestigd zijn op aluminium scharen. Wanneer een voertuig over de scharen rijdt, doorboren de spijkers een of meerdere banden en worden ze uit hun hoes getrokken. De spijkers perforeren de band(en) zodat deze gecontroleerd leeglopen. Afhankelijk van het type voertuig en gereden snelheid zijn de banden in de meeste gevallen binnen 200 meter volledig leeg.

Uitvoerige tests op het politie-oefencircuit in Lelystad toonden aan dat de PROSpike spijkermat veilig en effectief gebruikt kan worden voor personenauto’s, motorfietsen en vrachtauto’s.

 

 

Geen bijzonder onderhoud

De PROSpike spijkermat is onderworpen aan veldtesten, duurtesten en valtesten. Op basis hiervan is een onderhoudsschema vastgesteld dat softwarematig werd ingegeven. De afstandsbediening waarschuwt de gebruiker automatisch wanneer onderhoud gewenst is. De PROSpike is daarnaast onderhoudsarm: het volstaat om modder en zand na gebruik te verwijderen en daarna de bewegende onderdelen met olie of siliconenspray licht in te spuiten.

Uitgereden holle spijkers vervangt de gebruiker eenvoudig zelf. De PROSpike wordt standaard geleverd met 10 extra spijkers en bijbehorende rubberen hoezen. Het bijbestellen van deze hoezen is vanzelfsprekend mogelijk. Bij normaal gebruik bedraagt de garantie op de PROSpike 24 maanden.

*           bron: BBC news 07/01/2016

**         Test wezen uit dat de PROSpike correct functioneert op ondergrond van onder meer (aangereden) zandpaden, kinderkopjes, klinkers en bitumen.

Bestellen

De PROSpike spijkermat is een product waarmee gevaarlijke situaties op de weg op een veilige manier worden beëindigd. Daarnaast is het systeem uitstekend te gebruiken in combinatie met (semi-)permanente wegafsluitingen bij evenementen, perimeter beveiliging of beveiliging van kritieke infrastructuur.  Heeft u een vraag, wilt u een bestelling plaatsen of heeft u behoefte aan een demonstratie? Neemt u dan gerust contact met ons op of download het specificatiedocument.